Massasjebad?
Slik holder du strømkostnadene nede

Utdrag fra artikkel skrevet på nettsidene til Norgesenergi, juni 2022.

ad501c21-9baf-45fb-ab1f-7649bd79a56a.png

Rekordhøye strømpriser har ført til at nordmenn flest har kuttet i strømforbruket dette året – i håp om å holde strømregningen nede. Og siden det er få tegn til at strømprisene skal ned på normalt nivå med det første i sør-Norge, vil mange forsøke å knipe ytterligere utover sommeren. For noen vil det kanskje til og med bety at de kvier seg for å sette på spa- eller massasjebadet sitt.

– Du blir nok ikke ruinert av strømkostnadene med å bruke spa- eller massasje-badet ditt, trøster Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi og forklarer at et godt isolert bad ikke drar så mye strøm, så sant du bruker det fornuftig og tar noen enkle, strømsparende forholdsregler.

– Så de fleste kan nyte spabadet sitt i sommer uten å frykte at det koster skjorta i strømkostnader.

Så mye koster det
Et overslag fra spabad-leverandøren spaxo.no viser at et godt isolert spabad bruker mellom 150-250 kw/t strøm per måned i sommerhalvåret. I den kald-este perioden om vinteren, derimot, viser beregningene deres at strømforb-ruket øker til rundt 300-400 kw/t per måned.

– Vi estimerer at driftsutgiftene med å eie og bruke et spabad i Norge i dag ligger på mellom 3500 og 5000 kroner i året, avhengig av hvor du bor, hva strømprisene er der og hvor mye du bruker spabadet, sier daglig leder Hugo Reed i spaxo.no.

«Vi estimerer at driftsutgiftene med å eie og bruke et spabad i Norge i dag ligger på mellom 3500 og 5000 kroner i året.»

– Hugo Reed, SPAXO

– Om du sammenligner med båter, så kan du kjøpe deg en båt i støpt skjell, eller du kan kjøpe deg en rib som er oppblåsbar, poengterer han.

I de oppblåsbare mspa boblebadene Reed formidler, kan du nyte varmt vann og boblebad, og flere modeller tilbyr også massasje- eller terapidyser.

– Mspa er moderne, energieffektive oppblåsbare boblebad som holder en jevn og herlig badetemperatur på inntil 40 varmegrader. Varmeelementet er på 1,5 kw og det bruker omtrent 150-250 kw/t per måned i strøm – noe som tilsvarer en panelovn, sier han og forteller at de fungerer på kun 10 ampere sikring, og derfor er en enkel plug & play-løsning.

Unngå varmetap nedenfra
For å unngå unødvendig varmetap fra bakken, bør spabadet ditt plasseres på et isolerende underlag – og gjerne med en tykkelse på minst 5 cm, tipser Reed.

Hos spabadforhandlere kan du kjøpe spesiallagde underlag, men du kan også kjøpe isolerende materiale fra en byggvareforhandler og skjære det til selv.

– Dette vil beskytte godt mot kulden som slår opp fra bakken, og spare det for unødvendige strømkostnader, sier han.

Hold jevn temperatur
For å holde strømkostnadene nede bør du også unngå å skru spabadet av og på. Derimot bør du la det holde jevn temperatur på ønsket nivå, råder han.

– Husk også å sette på topplokket mellom hvert bruk, da reduserer du varmetapet.

«De fleste kan nyte spabadet sitt i sommer uten å frykte at det koster skjorta i strømkostnader.»

– Hildegunn Skage Teinum, Norgesenergi

I snitt bruker en gjennomsnittlig kunde hos dem spabadet sitt tre ganger i uken – med en temperatur på 39 grader i vannet.

Tar man utgangspunkt i det, og at driftsutgiftene ender på 5000 kroner i året, vil driftskostnadene per bad bli rundt 32 kroner, estimerer Teinum i NorgesEnergi.

– Det er jo ikke allverdens sum, særlig hvis du sammenligner det med hvor mye det koster å gå i offentlige bad, sier hun og viser til at det for eksempel kan koste 145 kroner for en voksen å gå en dag i Frognerbadet i Oslo eller 215 kroner i Aquarama i Kristiansand.

Viktig hva du velger
Det finnes mange bassengløsninger på markedet – av både permanent og oppblåsbare karakter.

– Jacuzzi, massasjebad og spabad er akkurat det samme, på lik linje som for eksempel begrepene hus, villa og enebolig kan brukes om hverandre, sier Reed.

De permanente badene er nettopp det, permanente, – mens de oppblåsbare er enkle å sette opp og pakke sammen når man føler badesesongen er over. De blåser seg selv opp på få minutter.

Skal du reise avgårde på ferie en lengre periode, eller vet du at du av andre grunner ikke kommer til å bruke spabadet på en stund, kan du vurdere å senke temperaturen på vannet, for eksempel til ti grader. Da begrenser du strømkostnadene.

Fjernstyrer vanntemperaturen via app
Det samme rådet gjelder for spabad på hytter, påpeker Reed. For bruker du hytta hver helg, er det mer fornuftig og energieffektivt å la spabadet stå på til ønsket temperatur hele tiden.

– Men er det perioder der du verken bruker hytta eller spabadet, kan du med fordel nedjustere temperaturen på vannet, sier han.

Se vårt store utvalg av europaproduserte og energieffektive massasjebad her

Nyt lavere driftskostnader

Med SPAXO energieffektive massasjebad