Pizzaovner

FAQ

Alfa ble startet som produsent av tradisjonelle vedfyrte ovner og har siden begynnelsen fokusert på å forbedre ildfaste materialer for å oppnå bedre termisk ytelse. I dag produserer Alfa kommersielle og boligovner av høyt kaliber og har fornyet hjemmesektoren ved å utvikle Forninox™-teknologien.

Derfor har vi kommet på ideen om å isolere en ildfast vedovn ved å belegge den med lag av rustfritt stål. Dette har gjort det mulig for oss å forbedre ovnens termiske ytelse, drastisk redusere vekten og lette mobiliteten ved å føye til hjul med høy motstand.

Alfa-ovner produsert med denne teknologien har mye lavere energiforbruk enn konkurrerende produkter og bruker mindre tid på å nå steketemperaturen.

Alfas stålovner er enklere å bruke enn tradisjonelle ildfaste, da du lettere kan håndtere ilden takket være den kompakte strukturen som lar varm luft sirkulere inne i dem og maksimere varmen mens den er i bruk. I tillegg gjør den lave vekten at de kan brukes til mange forskjellige ting.

Så og si overalt. Stålovnene kommer i en mobilversjon med hjul for bruk på terrassen, i hagen og deretter setter man dem innendørs i vinterhalvåret. Serien vår omfatter også mindre modeller hvis plassen er liten. Med den lille ONE kompakte pizzaovnen, kan du til med bruke ovnen på balkongen din.

Gassdrevne ovner kan kobles til gassuttaket eller til en LPG-beholder.

For å installere en stålovn fra Alfa følger du bare et par enkle trinn:

 • Plasser bunnen av strukturen.
 • Sett skorsteinsdekselet inn i røykrøret.
 • Sett skorsteinsdekselet og røykrøret inn i ovnens kuppel.

Hvis du har en vedfyrt ovn kan du ta den i bruk umiddelbart, men hvis du har en gassdrevet (eller hybrid) modell må du koble den til gassuttaket eller LPG-beholderen ved hjelp av den medfølgende slangen og feste den med en klemme. Hvis du vil lage din egen tradisjonelle pizzaovn, er ting litt mer kompliserte, da du må bygge et fundament av murstein og betong, montere de forskjellige delene til kuppelen og belegge ovnen med ekstra ildfast materiale.

Har du en gassovn, vri på knappen, trykk på tennknappen og juster flammen. Hvis du har en vedfyrt ovn, nør opp flammer i midten av ovnen ved hjelp av noen tørre pinner og legg på noen større vedkubber når ilden tar tak. Deretter legger du på noen kubber som er omtrent 5-10 cm i diameter for å danne nok glør.

Jo større ovnen er, jo mer fyringsved trenger du for å nå tilberedningstemperaturen. I de større modellene anbefaler vi å at det er jevn fordeling av flammene inne i ovnen for jevn varme. Bruk tørr hardved for å unngå tykk, svart røyk som kan ødelegge rettene dine.

Når du fyrer i den vedfyrte ovnen, er det nødvendig at varmen gradvis bygger seg opp til en temperatur på omtrent 300 °C (570 °F) for å tørke ut fukt og forsiktig “herde” det ildfaste materialet slik at det kan sørge for overlegne tilberedningsresultater.

Når det gjelder varme og aromatisk verdi, er de beste treslagene eik og bøk. Aldri bruk eviggrønn ved som brenner raskt og etterlater store mengder sot og kreosot. Lær mer om dette emnet ved å lese bloggartikkelen vår om å velge fyringsveden med best varmeverdi.

Så og si alt mulig. Takket være de svært høye temperaturene de oppnår, er Alfa-ovner spesielt godt egnet for tilberedning av Napolitansk pizza på omtrent ett minutt ved 450 °C (840 °F) men ingenting hindrer deg i å bruke den ved lavere temperaturer til å lage brød, stek, fisk, grønnsaker, puddinger og annet. Ta en titt på oppskriftene her på bloggen vår. Lag en ny vri på rettene dine med en vedfyrt ovn.

Du kan lage all slags pizza i våre ovner. Husk imidlertid på at pizza i form tilberedes ved lavere  temperaturer. Ikke vær redd for å forsøke å finne ut av hvordan ovnen din fungerer.

Å holde ovnen ren garanterer sikkerhet og bedre ytelse. Mellom to tilberedningsøkter skrubber du ovnsgulvet med en børste for å fjerne matrester og brent mel. For en grundigere rens, la ovnen kjøle seg ned og bruk en fuktig klut til å tørke bort brent mat. Hvis du har en vedfyrt ovn, fjerner du asken med en metallspade når ovnen er helt avkjølt.

Alfas hjemmeovner kan tilpasses ved å velge hvilken type varmekilde man ønsker (ved, gass eller hybrid) eller tilgjengelig farge.

Av produksjonsmessige årsaker, kan ikke Alfa lage skreddersydde ovner, men du finner med stor sannsynlighet den modellen som best passer til dine behov i det brede produktspekteret vårt.

Alfas ovner gir deg mye igjen for pengene. Prisområdet varierer etter modell og type av varmekilde.

 • Forninox™-teknologi: strukturen er dekket av en stålkuppel som øker den termiske isolasjonen og gjør ovnen mer energieffektiv. Den påfølgende vektreduksjonen har gjort det mulig å utvikle ovner som er enkle å flytte på.
 • Kompakt flammeteknologi: Med denne innovasjonen, etterligner gassfyrte ovner de sterke flammene til sine vedfyrte motstykker ved å kontrollere varmen fra strålingen. Disse ovnene varmes raskt opp og når høye temperaturer, akkurat slik som vedfyrte ovner gjør.
 • Flue System-teknologi™: Alfas siste patenterte innovasjon (2019) har å gjøre med et spesielt ovnsdesign som gjør at den varme luften frigjør all varmen før den sendes opp gjennom røykrøret. Varmeverdien maksimeres, den termiske effektiviteten forbedres, energiforbruket reduseres.

Ildfaste materialer med høy thermisk effektivitet: Byggeblokkene i tradisjonelle Alfa-ovner i over 40 år og fortsatt nøkkelfaktoren til suksess i dagens RUSTFRIE stålovner.

Alfas ovner garanterer nøyaktig tilberedning av maten med maksimal termisk effektivitet på grunn av bruk av den siste teknologien. Alle våre produkter er laget for å vare selv om de brukes utendørs i de mest ugunstige værforholdene takket være den solide strukturen og flerlags pulverlakk. Stålovnene er særdeles lette og enkle å flytte slik at de kan ta på seg alle utfordringene som er på et kjøkken. Videre er Alfa synonymt med  “Made in Italy”, designerovner som øker og kombinerer italiensk tradisjon og kunnskap, og tar det til neste nivå med de siste innovasjonene, slik som:

 • Forninox™-patentet.
 • det kompakte flammesystemet.
 • Flue system-patentet™.

-

Alfa produserer alle sine produkter fra dyktige, italienske hender som har blitt anerkjent for kvaliteten over hele verden siden 80-tallet. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når verdens største produsent av vedfyrte ovner utfører sin lidenskap – perfeksjonert til fingerspissene.

-

Det enkle svaret er: det kommer an på hva du skal bruke det til. Ovnen er det mest allsidige kjøkkenapparatet da det brukes til å tilberede praktisk talt alle typer retter: fra forretter, gjennom hovedretter og sideretter til desserter. Bli bedre kjent med hvordan du kan utnytte din ovn til sitt fulle potensiale.

-

Trenger du veiledning i hvordan du får optimal vannkvalitet? Her får du alt du trenger av informasjon!

-

Last ned vår omfattende spaguide der du finner masse nyttig informasjon og flotte produkter.

-

Få de beste tipsene og inspirasjon for hvordan du kan få mest ut av ditt uteområde.

Vi tilbyr enkel og oversiktlig finansiering

-

Slik fungerer det:
1. Finn ditt drømmeprodukt
2. Trykk på kjøpsknappen
3. Fyll inn ditt personalia
4. Velg hvordan og når du ønsker å betale

Vi tilbyr utsettelse eller finansiering av hele beløpet, fra så lavt som kr. 1243,- pr. måned for noen av modellene, med inntil fem års avdrag.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.