SUP – sporty, moro og avslappende

Sommeren er her, og med det følger obligatorisk sol, sjø og sportslighet. Hvis dere er på leting etter noe hele familien kan gjøre sammen, kan SUP være det perfekte valget.
Sommeren er her, og med det følger obligatorisk sol, sjø og sportslighet. Hvis dere er på leting etter noe hele familien kan gjøre sammen, kan SUP være det perfekte valget.

Omlag 60 prosent av menneskekroppen er vann. Da er det kanskje ikke så rart at mange av oss føler en tilhørighet til det flytende elementet. Vi finner roen i nærheten av sjø og hav, samtidig som vi, på samme måte som vann, er uregjerlige og uforutsigbare. Vannsport kan derfor by på både sjelero, action og mye moro. Og SUP er uten tvil den perfekte aktivitet for alle familiemedlemmer.

Fra palmestrand til furuland

Stand Up Paddle (SUP), eller brettpadling på norsk, stammer fra Hawaii og er en gammel form for surfing. Store brett duver i bølgene mens man får testet balanseevnen ved å stå på midten og navigere seg rundt med en åre. Tidligere var vannsporten forbeholdt overklassen, men i dag er sporten allemannseie. Nå farger brett både åpne hav og små innsjøer over vårt landstrakte land.

SUP er en fantastisk sport for nybegynnere da den er lett å mestre for de fleste. SUP’en holder seg stabil når den seiler i bølger, og når den dupper i stille vann.

Stor familie, liten plass?

Du kan kjøpe et oppblåsbart brett som er enkelt å transportere, både når det kommer til bil, buss, tog og bane. Liten plass hjemme? Med et brett du kan presse luften ut av og stue vekk i en liten veske blir ikke det noe problem. Og hvis det nå blåser lett kuling på stranda vil du ikke bli feid av gåre med alle surferne som drasser med seg store brett som lett blir tatt av vinden. Ikke overraskende er SUP en av de raskest voksende sportene i verden.

Det beste med SUP? At du kan bruke brettet helt individuelt, uansett vær. Der hvor vind er nødvendig for vindsurfing, og bølger et must for bølgesurfing, har ikke SUP noen krav. Her er det bare å kaste seg på havet og boltre seg i den nautiske naturen.

For den som er helt zen 

Søker du ro i både kropp og sinn? Da bør du teste ut de meditative egenskapene SUP kan by på. Senk brettet ned i stille vann ved soloppgang og driv ut i stillheten. Her får du mulighet til å være helt alene med pusten og tankene. Kjenn solstrålene treffe huden mens du tar drømmer deg bort og blir fylt med fred. Helsefremmende vil du sikkert tenke, mens du nyter og flyter.

Dersom du er av typen som finner indre ro gjennom yoga, bør du teste ut øvelsene på SUP-brettet for å ta yogaen til neste nivå. Å kombinere yoga med vannsporten kan by på spennende utfordringer og være nok så intenst. Du vil bli kjent med kroppen din på en helt annen måte, og lære mye om hvordan bevegelsene skal utføres best mulig.

For den som ikke klarer å sitte i ro

SUP trenger absolutt ikke være intenst, men kan være det. Er du personen i familien som kjenner rastløsheten herje i kroppen? Hvis du blir dratt med på en rolig hytteferie ved sjøen eller en strandferie i Syden, og kjenner kjedsomheten tære på så pakk med deg SUP-utstyret. Da er det bare å sette nesa mot nærmeste vann og padle til armene verker. Let etter gode bølger for litt mer spenning i sporten, eller dra med deg fiskestanga. Å få god fangst samtidig som du balanserer på et brett lover på mye moro, og en fisketur uten like. Vær ute så lenge du bare vil, eller til familien insisterer på at du må inn på land igjen for litt mat og ro.

For de minste

Vanntilvenning, som igjen fører til trygghet i møte med vann, er utrolig viktig for barn og unge. I fjor omkom 94 mennesker i drukningsulykker, 16 av dem under 25 år gamle. Det er uhyre viktig at man i tidlig alder blir kjent med hav og sjø. SUP passer perfekt til de som trenger litt trygghet i vann. Begynn med øvelser på brettet som er enkle, som å sitte på kne, reise seg på begge føttene samt hoppe av brettet og komme seg opp på det igjen. Deretter kan dere utfordre barnet eller ungdommen litt mer. Dra vekk fra grunna, gjør noen dypere dykk, og svøm lenger unna brettet. På denne måten er det enkelt å gjøre vannet til en lekeplass!

For barn og unge kan det også være et eventyr å padle avsted i sommersola. De får ta inn omgivelsene på en helt annen måte når de har blitt trygge på brettet, og høyden gir dem en mulighet til å kikke ned i dypet og oppdage en annen verden. Husk redningsvest på de minste, og de som i starten er usikre på egne ferdigheter.

For Fido

Når vi sier at SUP er supert for hele familien skal ingen være ekskludert. Er du en av dem som får hjertesorg av å forlate din firbente venn? Vel, det er ingenting i veien for å ta med hunden på sjøen! Brettene kommer i ulike størrelser, men er som regel store nok for alle mulige hunder. Ta dere en rolig padletur sammen og knytt bånd mellom mennesket og dets beste venn enda tettere.

Test gjerne ut hundens balanseevne på grunt vann i første omgang, og husk at ikke alle raser er vannhunder. Noen trenger litt flytehjelp, og det kan være en idé å investere i en redningsvest for hunden. Trygghet er alfa omega, for både to- og firbente.

For absolutt alle

Med andre ord er SUP en aktivitet absolutt hele familien kan nyte, sammen eller alene. I tillegg til at det er gøy får du deg også en treningsøkt på kjøpet. Balanse og kjernemuskulatur får kjørt seg, og den aller beste treningen er jo den du ender opp med å elske. SUP er både moro, sosialt og enkelt. Mestringsfølelsen kommer til å komme flytende på ei fjøl.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.