SUP – sporty, moro og avslappende

Sommeren er her, og med det følger obligatorisk sol, sjø og sportslighet. Hvis dere er på leting etter noe hele familien kan gjøre sammen, kan SUP være det perfekte valget.
Sommeren er her, og med det følger obligatorisk sol, sjø og sportslighet. Hvis dere er på leting etter noe hele familien kan gjøre sammen, kan SUP være det perfekte valget.

Omlag 60 prosent av menneskekroppen er vann. Da er det kanskje ikke så rart at mange av oss føler en tilhørighet til det flytende elementet. Vi finner roen i nærheten av sjø og hav, samtidig som vi, på samme måte som vann, er uregjerlige og uforutsigbare. Vannsport kan derfor by på både sjelero, action og mye moro. Og SUP er uten tvil den perfekte aktivitet for alle familiemedlemmer.

Fra palmestrand til furuland

Stand Up Paddle (SUP), eller brettpadling på norsk, stammer fra Hawaii og er en gammel form for surfing. Store brett duver i bølgene mens man får testet balanseevnen ved å stå på midten og navigere seg rundt med en åre. Tidligere var vannsporten forbeholdt overklassen, men i dag er sporten allemannseie. Nå farger brett både åpne hav og små innsjøer over vårt landstrakte land.

SUP er en fantastisk sport for nybegynnere da den er lett å mestre for de fleste. SUP’en holder seg stabil når den seiler i bølger, og når den dupper i stille vann.

Stor familie, liten plass?

Du kan kjøpe et oppblåsbart brett som er enkelt å transportere, både når det kommer til bil, buss, tog og bane. Liten plass hjemme? Med et brett du kan presse luften ut av og stue vekk i en liten veske blir ikke det noe problem. Og hvis det nå blåser lett kuling på stranda vil du ikke bli feid av gåre med alle surferne som drasser med seg store brett som lett blir tatt av vinden. Ikke overraskende er SUP en av de raskest voksende sportene i verden.

Det beste med SUP? At du kan bruke brettet helt individuelt, uansett vær. Der hvor vind er nødvendig for vindsurfing, og bølger et must for bølgesurfing, har ikke SUP noen krav. Her er det bare å kaste seg på havet og boltre seg i den nautiske naturen.

For den som er helt zen 

Søker du ro i både kropp og sinn? Da bør du teste ut de meditative egenskapene SUP kan by på. Senk brettet ned i stille vann ved soloppgang og driv ut i stillheten. Her får du mulighet til å være helt alene med pusten og tankene. Kjenn solstrålene treffe huden mens du tar drømmer deg bort og blir fylt med fred. Helsefremmende vil du sikkert tenke, mens du nyter og flyter.

Dersom du er av typen som finner indre ro gjennom yoga, bør du teste ut øvelsene på SUP-brettet for å ta yogaen til neste nivå. Å kombinere yoga med vannsporten kan by på spennende utfordringer og være nok så intenst. Du vil bli kjent med kroppen din på en helt annen måte, og lære mye om hvordan bevegelsene skal utføres best mulig.

For den som ikke klarer å sitte i ro

SUP trenger absolutt ikke være intenst, men kan være det. Er du personen i familien som kjenner rastløsheten herje i kroppen? Hvis du blir dratt med på en rolig hytteferie ved sjøen eller en strandferie i Syden, og kjenner kjedsomheten tære på så pakk med deg SUP-utstyret. Da er det bare å sette nesa mot nærmeste vann og padle til armene verker. Let etter gode bølger for litt mer spenning i sporten, eller dra med deg fiskestanga. Å få god fangst samtidig som du balanserer på et brett lover på mye moro, og en fisketur uten like. Vær ute så lenge du bare vil, eller til familien insisterer på at du må inn på land igjen for litt mat og ro.

For de minste

Vanntilvenning, som igjen fører til trygghet i møte med vann, er utrolig viktig for barn og unge. I fjor omkom 94 mennesker i drukningsulykker, 16 av dem under 25 år gamle. Det er uhyre viktig at man i tidlig alder blir kjent med hav og sjø. SUP passer perfekt til de som trenger litt trygghet i vann. Begynn med øvelser på brettet som er enkle, som å sitte på kne, reise seg på begge føttene samt hoppe av brettet og komme seg opp på det igjen. Deretter kan dere utfordre barnet eller ungdommen litt mer. Dra vekk fra grunna, gjør noen dypere dykk, og svøm lenger unna brettet. På denne måten er det enkelt å gjøre vannet til en lekeplass!

For barn og unge kan det også være et eventyr å padle avsted i sommersola. De får ta inn omgivelsene på en helt annen måte når de har blitt trygge på brettet, og høyden gir dem en mulighet til å kikke ned i dypet og oppdage en annen verden. Husk redningsvest på de minste, og de som i starten er usikre på egne ferdigheter.

For Fido

Når vi sier at SUP er supert for hele familien skal ingen være ekskludert. Er du en av dem som får hjertesorg av å forlate din firbente venn? Vel, det er ingenting i veien for å ta med hunden på sjøen! Brettene kommer i ulike størrelser, men er som regel store nok for alle mulige hunder. Ta dere en rolig padletur sammen og knytt bånd mellom mennesket og dets beste venn enda tettere.

Test gjerne ut hundens balanseevne på grunt vann i første omgang, og husk at ikke alle raser er vannhunder. Noen trenger litt flytehjelp, og det kan være en idé å investere i en redningsvest for hunden. Trygghet er alfa omega, for både to- og firbente.

For absolutt alle

Med andre ord er SUP en aktivitet absolutt hele familien kan nyte, sammen eller alene. I tillegg til at det er gøy får du deg også en treningsøkt på kjøpet. Balanse og kjernemuskulatur får kjørt seg, og den aller beste treningen er jo den du ender opp med å elske. SUP er både moro, sosialt og enkelt. Mestringsfølelsen kommer til å komme flytende på ei fjøl.