Tips til aktiviteter i fellesferien

Borte bra, men hjemme best? Ut mot havet? Mil etter mil? Lyse etter krabber? Ikke bestemt deg for hva du skal i fellesferien? Ta en titt på våre seks tips!
Borte bra, men hjemme best? Ut mot havet? Mil etter mil? Lyse etter krabber? Ikke bestemt deg for hva du skal i fellesferien? Ta en titt på våre seks tips!

De fleste gleder seg til den, men noen frykter den. Vi snakker om fellesferien. Tiden man kan bruke på å lade batteriene, ta seg en fest eller få litt kvalitetstid med familie og venner. For noen blir fellesferien en bris, mens andre kan synes det tungt å fylle alle dagene. Hva skal man liksom ta seg til hele tiden?

Ut i vår hage

Hva med en skikkelig hageferie i år? Finn frem utstyret du trenger og bruk et par dager på å skape en egen liten oase hjemme hos deg selv. Hagearbeid skaper sjelero for mange, og kan være avstressende etter lange jobbuker. Dra en tur på nærmeste blomsterforhandler og plukk ut vakre planter. Dra frem utemøblene og pynt med gode puter og tepper, slik at du kan nyte uterommet fra morgen til kveld.

For å ta hagen til neste nivå kan du gå til innkjøp av et oppblåsbart boblebad. Ingenting sier oase som en deilig vannkilde du kan synke ned i. Med et boblebad i hagen kan du risikere en litt for god sommerstemning, så ikke vær overrasket dersom du får mer besøk enn vanlig. Inviter gjerne gjengen på temafest i sommer hvor boblebadet er hovedattraksjonen! Hva med et skikkelig luau, en Hawaii-inspirert fest? Gjør klar fruktdrinkene, finn frem badetøyet, tenn noen tiki-fakler og smell sammen noen flotte blomsterkranser til gjestene dine. Fyr opp boblebadet og fest til huden blir helt rosin.

Gro ut gjellene

Vannsportferien blir mer og mer vanlig i Norge. Tross kalde hav og frosne innsjøer selv på sommerhalvåret kaster mange seg ut i bølgene. Vi har kanskje ikke turkisblått vann som alltid er over 20 grader varmt, men vann har vi – og vi har mye! Dersom du er lysten på å teste ut en ny vannsport i sommer anbefaler vi SUP, Stand Up Paddle, eller brettpadling på norsk.

SUP er en fantastisk vannsport som er såre enkel å mestre. Allsidig er den også, så hele familien vil kunne bruke brettet akkurat slik de ønsker. Hvis du vil finne roen i sommer kan SUP by på herlig vannmeditasjon. Dersom du vil få inn en treningsøkt på vannet vil brettpadlingen utfordre både balanseevne og kjernemuskulatur. Er barna ekstra lekne og aktive om sommeren? La dem leke seg med det store brettet og bli trygge i vann. SUP-brettene er store og stabile, så selv hunden vil klare å holde seg på fire ben. Det beste med utstyret? Hvor liten plass det faktisk tar! SUP-brettene er nemlig oppblåsbare, noe som gjør dem lettere å oppbevare i hus og bil. Du kan til og med ta dem med på lange reiser med fly, båt eller tog. Med SUP sikrer du en sommer som aldri blir kjedelig.

Fordi du fortjener det

Hvis du er hypp på en skikkelig luksusferie kan spa være tingen. Noen velger å bruke store penger på spabesøk i Norge eller utlandet. Men ekte velvære trenger ikke koste skjorta. Hva med å installere en utedusj i sommer? Har du en liten hageflekk hjemme eller på hytta vil en utedusj uten tvil ta ferien til neste nivå. Gå til innkjøp av ansiktsmasker, fotfiler, kroppsskrubber og deilige fuktighetskremer.

For en ekstra spafølelse kan du investere i noen gode aromaterapiprodukter, og la nydelige dufter transportere deg langt vekk. Sliter du med ulike plager er det også mulig å finne alternativer som passer perfekt. Hva med litt avkjølende muskelterapi for såre skuldre? Eller betennelsesdempende terapi for vonde ledd?

Tenn et par stearinlys i hagen, finn fram dine beste frottehåndklær, sett på litt stemningsmusikk og la deg henføre av et helt eget hjemmespa. Hvem vet, kanskje det neste du investerer i blir et boblebad til uteplassen slik at du aldri må forlate hjemmet for litt luksus i hverdagen?

Utvid den indre horisonten

Det virker kanskje mot sin hensikt for noen å bruke ferien med nesa i en bok. Jeg leser nok på jobben tenker du kanskje, og muligens har du rett. Men det er noe helt annet å lese arbeidsdokumenter og jobbrelaterte artikler enn en valgfri roman. Boklesing er utrolig populært for ferierende. Er du en av de som aldri har testet ut en bokferie før bør du virkelig prøve. Dersom været ikke samarbeider kan du finne deg et behagelig hjørne hjemme, dra på en koselig café eller slå deg ned ute i ly for regn eller vind. Er du derimot velsignet av værgudene kan du dra med deg boka ut på plenen, stranda eller kanskje i boblebadet eller på SUP-brettet?

Har du en bok liggende som du har lovet deg selv å lese gang på gang, men aldri kommet til? Nå har du sjansen! Men ikke tving deg selv til å lese noe bare fordi du «burde». Bokferien er til for å nytes, og ingen bøker er «guilty-pleasure» dersom de virkelig gir deg glede. Da er de faktisk bare «pleasure». Velg deg ut en bunke med bøker, uten et press på at du må klare å komme gjennom alle før ferien er omme. Nyt de i ditt eget tempo. Du vil bli overrasket over hvor deilig det er å la nettbrettet eller telefonen ligge i fred.

Sommerbris eller sofagris?

La oss være ærlige. Sommeren blir nesten aldri like flott som vi ønsker. Vi er forbannet med mye dårlig vær i store deler av landet. Men regntunge somre kan være en velkommen periode for mange. Da får vi nemlig ikke så dårlig samvittighet av å sitte inne og stirre på skjermen. I ferier er det lov å ta igjen alle episodene i den nye serien du har lyst til å se. Det er lov å ha film-maraton med venner til langt på natt, eller dokumentarfest med noen utvalgte som deler samme interesse som deg.

Skulle det likevel bli strålende vær hele sommeren kan du føle deg revet mellom skjerm og sol. Da er det ingenting i veien for å bli liggende henslengt i parken med en fulladet laptop og gode øretelefoner. Eventuelt kan du forsøke å flytte TV-en så langt ut du klarer, slik at du kan få med deg både filmer og serier fra hagen, hengekøya eller boblebadet. Fellesferien er tross alt din til å gjøre med som du vil. Og ingen skal gi deg dårlig samvittighet dersom du foretrekker å bruke tiden på skjermtitting.

Ut på eventyr

I fellesferien blir sekker pakket, pass børstet støv av og solfaktor klint på. Sydentur, storbyreise, fjellvandring, togtøffing eller bilkjøring? Det er overhodet ikke unormalt å sette kursen mot det store utland. Hvis dette er planen din for sommeren anbefaler vi følgende.

  1. Pakk med deg tålmodighet slik at køer ikke blir et mas, og slik at kulturelle forskjeller blir møtt med et smil.
  2. Stress ned og pust med magen. Se alt du ønsker å se, men ikke fyk fra sted til sted uten å ta innover deg hvor flott og annerledes visse områder kan være. Legg ned telefonen og ta vare på minner, ikke bare bilder.
  3. Pakk med en aktivitet. Det kan fort bli for «mye» ferie for noen. Å ligge på en strand hver dag, gå på museer hele tiden, eller konstant shoppe? Det blir fort ensformig. Ta derfor med deg noe som kan gi avkobling og avveksling. Hva anbefaler vi? Du gjettet riktig, et oppblåsbart SUP-brett! Nå blir ferien alt annet enn kjedelig!

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

  1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
  2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
  3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
  4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
  4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
  4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

  • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
  • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
  • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

  1. Tett filter.
  2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
  3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

  1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
  2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
  3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

  • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
  • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
  • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
  • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
  • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
  • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
  • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
  • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.