pizzaovn ute
Pizzaovner

Drømmer du om pizzaovn ute i hagen?

Om du skal ha pizzaovn ute i hagen, er det flere alternativer å velge mellom. Du kan gå for en vedfyrt ovn, en gassdrevet ovn, eller en elektrisk ovn. Hvilken burde du velge? Svaret er enkelt: Det avhenger av hvordan du tenker å bruke den.

 

Ovnen er det mest allsidige kjøkkenapparatet fordi den brukes til å lage praktisk talt alle typer retter: Fra forretter og hovedretter til sideretter og desserter. En av de mest populære ovnsbaserte rettene er og blir pizza. Hverken store eller små får noen gang nok av favorittpizzaen sin, og med egen pizzaovn kan du eksperimentere og oppdage nye favoritter. Dette er mat som egner seg godt til å lages utendørs. Gjør sommeren enda bedre med en pizzaovn i hagen!

 

 

Du kan velge mellom: 

  1. Vedfyrt pizzaovn: Definitivt den mest autentiske, men den krever også en del trening.

  2. Gassfyrte ovn: Raskere og mer praktisk i bruk enn den vedfyrte, men den mangler sjarmen fra ved som brenner.

  3. Elektriske ovn: Når ikke de høye temperaturene som de to motstykkene, men fordi den er fleksibel og enkel i bruk, er den et smart valg.


Vedfyrt pizzaovn

Den vedfyrte pizzaovnen er ovnenes Rolls-Royce. Den er et ganske gammelt matlagingsredskap som fungerer enkelt og effektivt.

Hovedtrekk er:

1. Måten varme overføres

2. Smaken som veden avgir til maten

3. Respekt for tradisjoner

4. Den krever litt innsats for å tas i bruk

La oss ta en nærmere titt på hver og en av trekkene.

Måten varme overføres på

Den vedfyrte ovnen steker mat ved hjelp av alle tre måtene for varmeoverføring, nemlig:

Konveksjon, den varme luften som genereres av at flammene sirkulerer gjennom ovnen.

Konduksjon, varmen som lagres i gulvet til ovnen slippes ut direkte i maten.

Stråling, varmen reflekteres fra ovnsgulvet til pizzaen.

Varmen genereres av ilden og takket være formen på kuppelen og de ildfaste materialene ovnen er laget av, kan temperaturen komme opp i så mye som 1 000 grader og holde den over tid. Den beste temperaturen for tilberedning av pizza i en vedfyrt ovn er rundt 450-500 grader.

Smaken som ved avgir til maten

Den mest spesielle egenskapen ved den vedfyrte ovnen er at den bruker en energikilde som gir pizzaen din en unik smak. Du kan velge forskjellige typer ved basert på aromaen de avgir og brennverdien, som er varmeverdien per kilo drivstoff.

Eik og bøk gir mest igjen, mens oliven er mer duftende, men dyrere.

Respekt for tradisjoner

Matlaging i en vedfyrt ovn er et tilbakeblikk til en annen tid, da familier samlet seg for å smake bestemors oppskrifter og nyte selskap med sine kjære.

Den vedfyrte ovnen har i århundrer vært det grunnleggende verktøyet for baking av brød, en grunnleggende matrett i menneskers diett. Etter de økonomiske oppgangstidene etter krigen og de sosiale endringene som har skjedd siden, fikk gassfyrte og elektriske ovner overtaket fordi de var lettere å installere og bruke.

I dag betyr det å bruke en vedovn å ta kokekunsten tilbake til røttene og lære å kontrollere ilden slik man en gang gjorde, ute under åpen himmel.

Den krever litt innsats for å tas i bruk

De viktigste fordelene med en vedfyrt pizzaovn er nettopp at maten blir forbedret med ild, men det er en teknikk som krever litt øvelse og erfaring. Du må faktisk lære deg å tenne opp og håndtere ilden og kjenne ovnen din tvers gjennom for å få mest mulig ut av den.

La oss ta en titt på hvordan vi lager pizza, trinn for trinn i en tradisjonell vedfyrt ovn:

  1. Nør opp uten bruk av kjemiske hjelpemidler. Bruk tørr ved som både brenner bedre og produserer mindre røyk enn nyhogd. Bygg opp ilden med tørr kvist, og legg deretter på noen litt større vedkubber.
  2. Når ilden har fått godt tak i midten av ovnen og glør begynner å danne seg (etter omtrent en time), fordel glørne over hele ovnsgulvet, og hiv inn flere kubber for å få en jevn temperatur.
  3. Bygg ilden mot veggene av ovnen og rengjør ovnsgulvet med en børste slik at det blir klargjort for steking.
  4. Dra over ovnsgulvet med en fuktig klut (ha en klut klar til dette formålet) for å kjøle det ned litt.

Husk å passe på temperaturen. Ved steking av pizza kjøles ovnsgulvet ned akkurat der pizzaen ligger. Hvis vi fortsetter å steke flere pizzaer på det samme stedet, kan vi til slutt ende opp med å få pizza som er stekt på oversiden, men lite stekt i bunnen. Hvis dette er tilfellet, flytt pizzaen til en annen del av ovnsgulvet.

Vi anbefaler å bruke hele gulvet i ovnen, ved å veksle på å legge pizzaene på de ubenyttede stedene. Gjennom kunnskap om hvordan ovnen din fungerer, får du forståelse av hvilke områder på ovnsgulvet som steker best. Pizzabunnen stekes via konduktiv varme, og er således avhengig temperaturen på ovnsgulvet, mens overdelen stekes ved konveksjon og strålevarme.

Om du ønsker deg pizzaovn ute, er vedfyrt ovn et helt perfekt valg. One fra Alfa Forni kan stå ute hele året, og tar ikke mye plass i hagen. 

Innovative vedfyrte ovner

Som vi var inne på tidligere, er matlaging på en vedfyrt ovn fascinerende og fremkaller sosiale bilder, men det krever også litt av en læringskurve. Faktisk tar det tradisjonelle vedfyrte ovner evigheter å nå steketemperaturen for pizza, fordi man må fyre med ved i 2-3 timer for å nå en temperatur på 450-500 grader.

Det er derfor Alfa Forni har spesialisert seg i 10 år på å produsere innovative vedfyrte ovner som bruker Forninox-teknologien. I korte trekk gjør denne innovasjonen det mulig å bygge vedovner med en solid ildfast base, der hvelvet er dekket av mange lag med rustfritt stål.

Denne løsningen har to store fordeler:

  • De termiske egenskapene til rustfritt stål gjør at vedovnene våre kan nå de samme temperaturene som tradisjonelle modeller på få minutter.
  • Stål er mye lettere enn ildfaste materialer, og av denne grunn har vi vært i stand til å bygge mobile ovner med hjulbaser slik at de kan flyttes hvor som helst, fra plattingen til ut på gresset og inn i garasjen igjen etter bruk.

I bunn og grunn gir Alfa Fornis rustfrie ovner deg det beste fra begge verdener: De gjør det mulig for deg å lage mat med ved raskt, og de passer like godt inne som ute.

Les også: Vår oppskrift på Pizza Margherita med vedfyrt smak!

Gassfyrt pizzaovn

Pizzaovn på gass er svært populært både hjemme og i hele serveringsbransjen, da den er raskere og enklere å bruke enn det vedfyrte motstykket. Du kan stille inn temperaturen, sette inn pizzaen og sjekke at den steker som den skal. Den når en temperatur på 400 grader og er enkel å rengjøre. 

Den er bedre til innendørs bruk i hjemmet enn en vedfyrt ovn, fordi den ikke faller inn under bestemmelser for røykfrie områder eller byggrestriksjoner.

Gassovner til hjemmebruk fungerer simpelthen. Brenneren er plassert under ovnskammeret, en metallkasse som varmes opp og steker mat med strålevarme. Med en form eller et stekebrett kan du lage mat via konduksjon.

Med en gassfyrt ovn, mister du den deilige røykfylte smaken som en vedfyrt ovn gir. Det finnes dog noen typer gassbrennende pizzaovner med ildfast gulv som etterligner tilberedningsforholdene til tradisjonelle vedfyrte ovner så langt det er mulig.

Alfa har lenge designet og utviklet pizzaovner til hjemmebruk, og to nye produkter har nylig blitt lagt til i vårt sortiment:

Stone-ovnen – En kompakt innretning hvis du har liten plass. Den steker to pizzaer samtidig ved en temperatur på 500° C.

Brio-ovnen – En litt større modell som steker opptil tre pizzaer samtidig, eller 3 kilo brød.

Produktserien omfatter også den gassfyrte One, som kan steke opptil 4 pizzaer samtidig.

Les også: Vår oppskrift på tradisjonell pizza med sopp!

Elektrisk pizzaovn

Den elektriske ovnen er den desidert mest populære ovnen i hjemmene våre. Den er enkel å installere, bruke og rengjøre, og de siste årene har mange modeller blitt utviklet for å møte de økte standardene for energieffektivitet. Som et resultat av dette byr dagens marked på et bredt spekter av produkter som forbruker mye mindre enn de gamle elektriske ovnene, da denne typen apparater faktisk var veldig dyre i drift.

I den elektriske pizzaovnen overføres varmen gjennom varmeelementene som er plassert over og under ovnskammeret, som er omtrent det samme prinsippet som i en gassfyrt ovn. Varmen fordeles jevnt, og du kan velge forskjellige stekeinnstillinger ved å stille inn viften, grillen og dampen. De toppmoderne modellene kan lagre oppskrifter, og noen av dem lar deg kontrollere mange funksjoner via smarttelefonen.

Uansett er den store ulempen med de elektriske ovnene at de neppe når en temperatur på 250 grader, noe som er lavere enn temperaturen i gassfyrte og vedfyrte ovner.

På grunn av dette er det slik at hvis du har lyst til å lage pizza i en elektrisk ovn, må du bruke en form eller et stekebrett som bruker lenger tid på å steke, eller en ildfast stein som plasseres nederst i ovnen. Steinen akkumulerer varme og lar ovnen holde en høy temperatur. Om du ikke har hastverk eller behøver å mette et stort selskap med pizza etter pizza på løpende bånd, fungerer derimot en elektrisk ovn helt ypperlig. 

Hybrid pizzaovn

Alfa Forni har utviklet teknologien til den hybride pizzaovnen som gjør at gassfyrte ovner kan bruke fyringsved også. Alle Alfa Fornis gassfyrte ovner leveres med denne dobbeltfunksjonen, unntatt den bærbare, rustfrie One som kun fås med gass eller ved.

Alfa Forni har skapt hybrid-modeller som gjør om en gassovn til en vedfyrt ovn, og omvendt, ved å bruke et lokk som dekker til gassbrenneren slik at veden kan brenne i stedet.

Hybridovner har best fleksibilitet og optimalisering av flest tilberedningsmetoder som får det beste ut av begge energikilder.

Les også: Vår oppskrift på pizzadeig!

Velg ovn basert på din matlagingsstil

Valg av ovn, enten det er vedfyrt, gassfyrt eller elektrisk, har stor innvirkning på måten maten tilberedes på.

Generelt kan man si at gassfyrte og elektriske ovner er de mest allsidige apparatene fordi de lar deg lage alle mulige oppskrifter ved å automatisk stille inn temperaturen, i tillegg til at de er ekstremt enkle å bruke. Hvis rund pizza, eller Roma pizza «alla pala» er det du har lyst på, er en ildfast, vedfyrt ovn det du trenger. Hvis du derimot har mest lyst på en pan-pizza, fungerer en gassfyrt eller en elektrisk ovn helt greit. Til bruk ute, fungerer alle tre variantene godt, så du står fritt til å velge hva som passer best til deg og din hage. 

Et kompromiss kan være hybridovnen som kan benyttes som reserve til den man har på kjøkkenet for å få erfaring om hvordan apparater med to energikilder fungerer.