Dette pakker du i strandvesken

Når en lang dag på stranden skal nytes kan det være en utfordring å finne ut hva man skal pakke. Derfor har vi satt sammen denne listen, slik at du skal få den beste strandopplevelsen i sommer.
Når en lang dag på stranden skal nytes kan det være en utfordring å finne ut hva man skal pakke. Derfor har vi satt sammen denne listen, slik at du skal få den beste strandopplevelsen i sommer.

Lyden av båtmotorer som tøffer nedover kysten, varme svaberg og lukten av tang. Det er sommer og tid for å søke tilflukt fra varmen langs nærmeste strand. Men, hva pakker man?

Solbeskyttelse

Det første du pakker er badetøy og håndkle, men har du husket å ta med solbeskyttelse? Solkrem med passende faktor for din hudtype og solbriller er helt essensielt når man skal tilbringe en lang dag i solen. Mange velger også å ta med en solhatt eller caps for å beskytte hodebunnen og ansikt mot solbrenthet. Aloe vera er også kjekt å ha med i strandbaggen i tilfelle man skulle bli brent.

Aftersun er også viktig å ha med. Huden blir veldig ømfintlig i solen. Etter å ha stekt vel og lenge bør man smøre kroppen med det samme man sier seg ferdig for dagen. For de som har litt lengde på håret er solbeskyttelse for hår lurt å pakke med. Håret blir, i likhet med huden, brent i solen. Derfor bør du ikke glemme å ta vare på det i sommermånedene.

Underholdning

Selv om det er nok å ta seg til på stranden, spesielt hvis du har med deg barn, er det deilig å ha med aktiviteter som ikke krever så mye. Husk å ta med litt godt lesestoff, være seg et magasin, en avis eller en bok fra sommerens leseliste.

Hvis du heller ønsker å bruke mobilen når du mesker deg i solen bør du ha en nødlader parat. Det er mildt sagt kjipt å bli tom for strøm når du hadde planlagt å bruke tid på å lese nyheter på nett eller endelig skal fullføre den e-boken du har begynt på.

Hodetelefoner eller høyttalere? Det avhenger av hvor du skal ligge og om du vil plage de som ligger ved siden deg. Det kan også være litt bråkete på offentlige strender, så høretelefoner kan være lurt om du for eksempel skal høre på lydbok.

Mat og drikke

Frukt og potetgull er klassikere å ta med seg på stranden. Frukten er god, saftig og smaker herlig, potetgull har høyt saltinnhold, noe som er viktig når man svetter mye. Pakk med et piknikteppe for å lage et trivelig spisested for deg og familien.

Man må selvfølgelig ha litt ordentlig mat også! Og da må man nesten følge sine egne preferanser. Vårt forslag er wraps, da dette er enkelt å frakte og enda enklere å pakke. Hvis man ankommer stranden i bil er det ikke et problem å ta med seg en engangsgrill og lage litt grillmat utover ettermiddagen. Husk å ta med våtservietter, for å vaske bort søl fra is og mat!

Et veldig lurt tips for å sikre at man har tilgang til avkjølt vann gjennom dagen er å, i tillegg til annen drikke, ta med en halvannen liter-flaske fryst vann til hver. Den holder lenge og vil kunne by på iskald leskende drikke gjennom dagen for store og små.

Det lille ekstra

Mange reiser til stranden med kollektivtrafikk eller tar sykkelen. Da er det begrenset hva man får med seg. Reiser du derimot med bil er det lov å unne seg litt luksus. Det å ha med seg en strandstol er for eksempel fantastisk!

Har du barn kommer det ofte badeleker. Oppblåsbare båter man kan ro i, en badering eller badeball er ikke å forakte for lekne barn. SUP er en aktivitet hele familien kan bedrive og vil virkelig sette både kropp og fantasi i sving. Brettpadling er godt for kroppen, samtidig som det er moro å kunne se vannet fra et annet perspektiv. SUP er en fantastisk sport for nybegynnere da den er lett å mestre for de fleste. Dette er også et perfekt sted å ligge å sole seg for den som ikke blir sjøsyk!

Det er allerede nevnt engangsgrill, men kjølebag er en annen matrelatert luksus som hever strandopplevelsen. Da vil man sikre tilgang til nedkjølt drikke og mat gjennom dagen.

Husk også å pakke en real dose godt humør. Det viktigste er tross alt ikke hva du har med deg, men hvem du er på stranda med! Nyt sol, sommer og selskap sammen med hverandre.  

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

  1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
  2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
  3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
  4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
  4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

  1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
  2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
  3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
  4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

  • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
  • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
  • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

  1. Tett filter.
  2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
  3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

  1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
  2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
  3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

  • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
  • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
  • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
  • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
  • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
  • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
  • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
  • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.