Strandaktiviteter for hele familien!

Late dager på stranden er fantastisk, men det er godt å få aktivisert kroppen også. Vi har samlet våre favorittaktiviteter for en dag langs kysten i sommermånedene.
Late dager på stranden er fantastisk, men det er godt å få aktivisert kroppen også. Vi har samlet våre favorittaktiviteter for en dag langs kysten i sommermånedene.

Den norske sommeren er fantastisk når den viser seg fra sin beste side. Da er det bare å finne frem badetøyet og trekke til nærmeste strand. For hva er vel ikke deiligere enn lukten av sjø, sand mellom tærne og følelsen av varme svaberg mot vått badetøy?

Bading er selvsagt for de fleste, men de færreste av oss orker å bade hele dagen. Da er det godt å ha noen andre strandaktivteter parat som aktiviserer hele familien.

Utfordre koordinasjonen

I kategorien spill man kan spille på stranden, er listen lang. Vi har selvfølgelig de vanlige aktivitetene som fotball i gresset, sandvolleyball om det er tilrettelagt for det, eller strandtennis.

Med årene har det blitt populært med kubb, og det er virkelig moro for hele familien. Det er visstnok et svært gammelt spill som sies å ha blitt oppfunnet av vikingene. Spillet er rimelig og enkelt, slik at alle kan delta. Det går ut på at du skal kaste pinner på motstandernes kubber. Likt antall kubber settes opp på en rekke foran hvert lag, som igjen står overfor hverandre med en passelig avstand. Når alle motstanderens kubber er nede, er det om å gjøre å felle kongen, en større kubbe plassert midt mellom de to lagene. Det første laget som feller kongen har vunnet spillet – som egentlig er ganske likt kanonball, bare at man ikke kaster direkte på motspillerne. Moro for hele familien altså!

Lek i vann

Det å leke i vann er selve definisjonen på aktivitet for hele familien å regne. Her tilpasser man enkelt etter alder på eventuelle barn, og såfremt temperaturen tilsier det kan man være uti lang tid avgangen.

Hoppe sa gåsa. Danse sa reven. Så hopper vi. Så danser vi. Så setter vi oss ned. En-to-tre! For de minste er denne leken perfekt for vanntilvenning, og moro er det også. Når man kommer til tre dukker alle under vannet samtidig og hvis barna er klare går hodet under vann også.

SUP, eller stand up paddle, er en aktivitet man kan gjøre alene eller sammen med barna. En samlende aktivitet som er moro, samtidig som man får en treningsøkt på kjøpet. Med et oppblåsbart SUP-brett kan man enkelt frakte det med seg og rydde det vekk når sesongen er omme.

For de voksne kan man gjøre besøket til stranden enkelt om til en spa-dag. Peeling ved bruk av sand er svært behagelig, og om du har med en god aftersun å smøre på etterpå vil du sitte igjen med myk og deilig hud. Om man befinner seg i nærheten er det flere gode grunner til å ta seg en dupp i vannet. Det virker selvfølgelig avkjølende, men mange hudproblemer vil vise forbedring ved å bade i saltvann.

Klassikere som aldri går av moten

Sannsynligheten er stor for at du har bygd et sandslott i løpet av livet. Hvis du har barn er dette en perfekt tradisjon å gi videre. Lag et stort slott med vollgrav og la de små leke med det når bygget er konstruert. Det vil garantert gi mersmak!

Krabbefiske er en klassiker med god grunn. Alt du trenger er en klesklype og hyssing, så er dere i gang. Dykk etter blåskjell, slå dem i steinene i moloen og vent i spenning på første napp. Når dere har sett dere lei på fiskingen kan man ha krabbeløp! Bare pass på at dere er nærme nok vannet til at krabbene finner veien hjem igjen!

Selv om det er deilig å meske seg i solstråler store deler av dagen, er ikke det bra for sart barnehud i lengden. Se til at dere har pakket med dere noen aktiviteter som kan gjøres under parasollen også. Avhengig av barnas alder tar man med passende leker og aktiviteter. Blader å lese i er alltid en slager, men også bøker for de litt eldre er nok til å holde dem okkupert i noen timer.

Så, da er det bare å nyte sommerdagene. Og for all del, ikke glem solkremen, folkens!

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.