5 gode grunner til at en massasjestol er bra for helsen din

Kjenner du deg ofte stiv og støl i nakken og ryggen etter en lang dag på kontoret? Da kan en massasjestol være noe for deg!

Kjenner du deg ofte stiv og støl i nakken og ryggen etter en lang dag på kontoret? Da kan en massasjestol være noe for deg! Her er fem gode grunner til at en massasjestol er bra for helsen din. 

1. Massasje er en urgammel behandlingsmetode 

Massasje som behandlingsmetode kan dateres så langt tilbake som 2 500 år før vår tidsregning, og har blitt dokumentert i ulike land som India, Kina, Hellas, Japan og Italia (Roma). Det er mange år med erfaring og kompetanseheving, dèt! Selv den gang ble massasje brukt som en form for avspenning og behandling for ulike «vondter» i kroppen eller for bedre psykisk helse. I dag er det en utbredt behandlingsform som er basert på forskjellige typer massasjeteknikker. 

Noen kjente massasjeteknikker er: 

 • Shiatsu-massasje
 • Dypvevsmassasje
 • Thai-massasje 
 • Fotmassasje 
 • Hodebunnsmassasje 

Hva om du kunne ha tilgang på flere av disse massasjeteknikkene hjemme i stuen din eller på kontoret? Det kan du (mer eller mindre) med riktig massasjestol.

Les mer: Hvilken massasjestol bør jeg velge?

2. Pleier stive og ømme muskler 

Stiv og øm muskulatur har nærmest blitt en folkeepidemi og kan bli veldig plagsomt over tid. Noen årsaker til stive skuldre og vond nakke er stress, at du sitter ved pulten når du jobber, andre belastningsskader, og noen ganger kan du jo bare være stiv og støl etter en lang, solid treningsøkt. Uansett hvorfor du har vondt: å ha en massasjestol i nærheten som du kan bruke daglig vil bidra til å lindre smerter og stivhet i hele kroppen. Du vil samtidig oppleve helsefordelene ved å bare ta deg en liten halvtime for deg selv i en massasjestol hvor du kan stresse ned og skru av tankestrømmen litt. 

3. Reduserer stress 

Under massasjeøkten øker blant annet blodsirkulasjonen og hjernen din frigjør hormoner som dopamin, endorfiner og serotonin som igjen gjør deg avslappet og gir deg en form for berusende lykkefølelse. Endorfiner, også kjent som kroppens egne «lykkehormoner», fungerer som et naturlig smertelindrende virkemiddel og kan ha tilnærmet samme effekt som morfin mot smerter. Dette er det samme hormonet og følelsen du kan ha opplevd etter en lang løpetur («runner’s high»), en skikkelig digg latterkrampe eller ved kroppslig berøring. Så, hvorfor er det viktig å stresse ned? Jo, fordi når du er stresset, øker produksjonen av adrenalin og dermed også kortisolnivået i kroppen din. Økt kortisolnivå over tid kan øke blodtrykket, svekke hukommelsen og gi nedsatt immunforsvar ‒ det er rett og slett dårlig for helsen både fysisk og psykisk. Derfor er det viktig å koble ut og tillate deg selv et avbrekk fra hverdagens kjas og mas en gang i løpet av dagen. Her er en massasjestol et fantastisk hjelpemiddel å ha tilgjengelig. 

4. Øker blodsirkulasjonen

De avanserte rullemekanismene og teknologien du finner i dagens massasjestoler kan være med på å forbedre blodsirkulasjonen. Går du lenge med internalisert stress og vondt i kroppen, påvirker det kroppens muskulatur fordi kroppen din prøver å beskytte deg fra ytre farer. Fibrene i stive muskler hindrer en god blodgjennomstrømning og blir plagsomt over tid, og det er derfor massasje kan være så utrolig helsefrembringende og forebygge unødvendige kroppslige plager. Det er dårlig blodsirkulasjon som forårsaker økte kortisolnivåer, som nevnt ovenfor, og gir en tvers over dårligere helse. En massasjestol, kombinert med annen fysisk aktivitet, hjelper med å øke blodsirkulasjonen ‒ som igjen forbedrer oksygenopptaket ditt, reduserer tretthet og bidrar til en bedre allmenntilstand.

5. Gir deg helhetlig pleie og et velkomment avbrekk

Det som er så flott med en massasjestol, er at den alltid vil være tilgjengelig for deg. Du behøver ikke booke time, stresse med logistikk og så betale for massasjen din hver gang. Det er rett og slett bare å sette seg ned, velge massasjen du ønsker deg og nyte så lenge du vil. De fleste massasjestoler har flere programmer å velge mellom slik at du kan tilrettelegge et eget, variert behandlingsprogram skreddersydd for kroppen din. Å ta seg tid til selvpleie er ekstremt givende og viktig i lengden for å forebygge langvarige eller kroniske problemer. I tillegg kan hele husholdningen få glede av den! 

Invester i egen helse med vårt utvalg av massasjestoler i ulike prisklasser.  

Sjekk gjerne ut vår bestselger, OGAWA Master Drive Plus.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (OxyBox)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Ved nyfylling av vann tilfører du 30 ml. (to måleskjeer) Active Oxygen (A).Dette gjøres for å sikre et riktig nivå av Active Oxygen, som forhindrer en eventuell oppblomstring av bakterier. Når du bruker teststripsene skal verdien på Active Oxygen (A) ligge mellom 6,0 og 8,0. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise rundt 100.

For deg som vil ha helt optimal vannkvalitet anbefaler vi følgende tilleggsrutiner:

 1. Tilsett 20 ml. Oxyplus (B) én fast dag i uken.
 2. Ca 15 minutter før hver bading tilsettes 15 ml. Active Oxygen granular (A) (én måleskje).
 3. Vi anbefaler at du bytter vann ca. én gang i måneden, avhengig av hygiene.
 4. Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker eller oftere dersom ditt Mspa er ofte i bruk. Du kan bestille filterabonnement på deals.mspa.no

MERK! Om du ikke skal bruke ditt Mspa på syv dager anbefaler vi at du tilfører to skjeer Active Oxygen (A) for å opprettholde en god vannhygiene. Fortsett med vanlige rutiner med vannkjemien når boblebadet skal brukes som normalt igjen.

Slik bruker du klorfri vannkjemi (Bromin)

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett to Bromin-tabletter i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri Bromin-tabletter direkte i boblebadet. Etter ca 14 dager vil tablettene være oppløst. Når Bromin-tablettene er oppløst legger du to nye tabletter i flotøren.
 4. I Bromin-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokkbe-handling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets brom- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell bromverdi: 2,0-4,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Bromin. Tilfør da eventuelt pH UP.

Slik bruker du klorholdig vannkjemi

 1. Fyll boblebadet til anbefalt vannivå, du finner markører for max/min-nivå på innsiden av ditt Mspa.
 2. Mål først vannets pH-verdi med testsriper og juster til pH 7,2-7,6 om nødvendig.
 3. Tilsett én SunWac 12-tablett i flotøren og vri på flotør-åpningen slik at det vises to synlige spor. Kast aldri SunWac 12-tabletter direkte i boblebadet. SunWac 12-tablettene oppløses raskt, og pro-sessen gjentas én gang i uka. Ved hyppig bruk og når mange bader samtidig anbefaler vi å tilsette én tablett SunWac 12 etter endt bading for å nullstille bakterievekst.
 4. I SunWac 12-behandlet badevann anbefaler vi at du tilfører SpaChock for å gi vannet en sjokk-behandling ved ny-fylling av vann (ca hver 4. uke). Mål vannets klor- og pH-verdi med teststriper med jevne mellomrom. Ideell klorverdi: 2,0 mg/l. Tester du vannkvaliteten for alkalinitet skal verdien på teststripene vise mellom 80-120 mg/l.

Vi anbefaler at du skyller filteret et par ganger i uka og at du bytter filter etter tre til fire uker.Ved normalt bruk og ved riktig bruk av vannkjemi vil du kunne bruke vannet i ditt Mspa i ca 4-6 uker før du gjør et vannbytte.

Lav pH-verdi i vannet vil kunne påvirke effekten av Klor. Tilfør da eventuelt pH UP.

pH-verdier
Dersom du har opplevd for lav pH-verdi dagen etter at du har justert verdiene i vannet, skyldes det sannsynligvis at du ikke har justert alkaliteten på badevannet.Alkaliteten er en betegnelse for mengden av oppløste alkaliske salter i vannet som; karbonater, bi-karbonater og hydroksider. Alkalitet et vannets pH-buffer – desto større buffer vannet har, jo større er vannets motstandsevne mot endringer i pH-verdien.For høy alkalitet betyr at du ikke kan endre pH-verdien. Hvis du tilsetter SpaCare pH-Down «skyves» pH-verdien tilbake igjen. Alkaliteten kan senkes ved å bruke SpaCare Alka-Down.For lav alkalitet betyr at pH-verdien ikke kan kontrolleres, og at pH-verdien hopper opp og ned. Samti-dig kan for lav alkalitet medføre korrosjon på eventuelle massasjedyser i boblebadet ditt. Alkalitet kan heves med SpaCare Alka-Up. Bruk gjerne spaberegneren på scandinavianspacare.no/spaberegner/

Hvorfor er det hvite flak i vannet eller melkehvitt vann?
Det er helt naturlig at vannet inneholder kalk. Kalken i vannet kan imidlertid medføre hvite flak hvis pH-verdien i vannet blir for høy (over 7,6). Når pH-verdien i vannet er nøytral vil vannet se klart og flott ut. Er skaden skjedd og du kan se kalk-utfelling i vannet er det heldigvis ikke farlig, og kan forsvinne av seg selv ved kontinuerlig filtrering (regelmessig filter bytte anbefales).

Slik ungår du hvite flak i vannet:

 • Sørg for at alkaliteten holdes på 80-120 mg/l, slik at pH-verdien er stabil.
 • Kontroller pH-verdien med jevne mellomrom (gjerne to til tre ganger i uken) og juster pH-verdien til mellom 7,0 og 7,4.
 • Tilsett SpaCare No Scale for å binde kalken best mulig i vannet.

Hvorfor er det grått eller uklart vann?
Det er typisk tre årsaker til at vannet i spaet kan bli grått eller uklart:

 1. Tett filter.
 2. For lav pH-verdi eller alkalitet – altså at vannet ikke lenger er i balanse.
 3. For mye organisk materiale (f.eks hud, hår eller liknende) – det vil si mangelfull oksidering.

Utbedringsløsninger:

 1. Ta av filteret og skyll dette, helst et par ganger i uken. Filteret kan taes av selv om det er vann i badet, husk også at de to grå dysene på innsiden av badet må skrues av og renses hver gang badet tømmes før nytt vann tilsettes. Dersom filteret er skittent kan det ikke rense vannet godt nok og det vil fort kunne oppstå problemer med grått eller uklart vann. Når filteret er rent kan de minste partiklene i vannet fjernes ved å tilsette SpaCare Bright & Clear – men tilsett aldri mer enn 10 ml per 1000-1500 li-ter vann.
 2. For å finne ut om det er noe galt med pH-verdien eller alkaliteten i vannet er du nødt til å måle deg frem. Mål alkaliteten (TA) med teststrips. Juster alkaliteten slik at den har en verdi på 80-120 mg/l. Er alkaliteten for lav tilsettes SpaCare Alka Up – er den for høy tilsettes SpaCare Alka Down. Når alkaliteten er justert korrekt måles pH-verdien med teststrips. Sørg for at vannet er i balanse ved å få pH-verdien til å ligge mellom 7,0 og 7,4 med enten SpaCare pH-Up eller SpaCare pH-Down.
 3. Fjern fremmedlegemene med renholdskitet. Hjelper ikke dette bør du bytte vann.

Uklart vann kan også løses dersom to måleskjeer (2x15ml) med SpaChock eller Active Oxygen Gra-nular (A) tilsettes i vannet. Dersom det ikke hjelper er det nødvendig å bytte vannet.

Vedlikeholdsrutiner
Uansett hvilket desinfeksjonsmiddel du bruker anbefaler vi at du minst én gang i uken gjør følgende rutiner for å oppnå optimal vannkvalitet/hygiene:

 • Vedlikeholder med 25 ml SpaCare No Scale per 1000 liter vann.
 • Måler og justerer pH-verdien til 7,0-7,4.
 • Tester og justerer alkaliteten hvis pH-verdien er vanskelig å kontrollere.
 • Vedlikeholder med 10ml Spacare Bright & Clear ukentlig dersom vannet ikke er krystallklart.
 • Bruke Spacare Foam Down på skummet hvis du opplever at det dannes skum på overflaten.
 • For ekstra sikkerhet anbefaler vi på det sterkeste å tilsette 1 stk SunWac 12 tablett. Denne klor-ta-bletten dreper alt av bakterier i ditt boblebad og du kan bade klor-fritt igjen dagen etterpå.
 • Hvis du ikke vil bruke klor skal du tilsette 50 ml SpaCare Active Oxygen per 1000 liter vann.
 • For å opprettholde et rent vann er det viktig å dusje før man går i boblebadet. En person som dusjer før bading forurenser vannet 200 ganger mindre enn en person som ikke har vasket seg.