Kan spabadet stå på om vinteren?

Et utendørs spabad er perfekt året rundt og kan nytes i nesten all slags vær. Men mange nye spabadeiere lurer på om det kan brukes gjennom hele vinteren? 

Det klare svaret er: JA. Du kan trygt la spabadet ditt stå på vinteren, og det er også anbefalt. Spabad trives nemlig best med vann i seg. Med strømmen på, normalt vannivå, balanserte kjemikalier og utstyr som fungerer som det skal, er det svært liten sjanse for frostskader. Samtidig er det jo lite som slår det å kunne senke kroppen ned i glovarmt vann når gradestokken viser kalde blå. Det er spesielt bra fordi det varme vannet og massasjen fra hydroterapi-dysene kan bidra til å lindre verkende muskler og ledd. Det er med andre ord ingenting som er så behagelig og avslappende som et boblende varmt bad i vintersesongen. 

TIPS: For å spare strømkostnader anbefaler vi å senke temperaturen i badet ned til 10-15 grader når du ikke skal bruke det på en stund.

Les også: Det beste tilbehøret til spabadet ditt

Hva trenger jeg for å vedlikeholde et utendørs spabad om vinteren? 

Når det gjelder vannkjemi er det ingen endringer du trenger å gjøre i de vanlige rutinene. Test vannet regelmessig og gjør nødvendige endringer i henhold til hva teststripsene indikerer. Uavhengig av sesong bør vannet i spabadet byttes hver tredje måned, eller oftere om du bruker spabadet veldig hyppig.

Av tilleggsutstyr er et isolerende spaunderlag et essensielt produkt om vinteren. Det vil bidra til å redusere varmetapet i spabadet og strømforbruket. I tillegg vil spaunderlaget beskytte både spabadet og terrassen/underlaget det står på. 

Les også: Gode hytterutiner for massasjebad

Dersom du likevel planlegger å vinterstenge spabadet ditt bør du følge disse instruksene:

1. Tøm badet helt
2. Demonter rørtilkoblinger ved pumper og varmeelement: Bruk en kraftig vannsuger og sug ut vann fra rørene (gjøres flere ganger på hvert rør)
3. Drener pumpehuset (liten plugg i front av pumpene)
4. Sug ut vann fra alle dyser, flere ganger
5. Dekk til med en tett presenning eller et kraftig beskyttelsestrekk
6. Sprøyt eventuelt inn frostvæske der det er mulig

For mer nyttig informasjon om drift og vedlikehold av ditt spabad, se vår spahåndbok her