Usikker på strømforbruket til et spabad? Antagelig er strømkostnadene mindre enn du tror 

Å senke kroppen ned i et varmt spabad er en perfekt måte å koble av på, men det kan være enda mer avslappende i komforten av ditt eget hjem. Et spabad er utvilsomt et fantastisk tilskudd til uteområdet hjemme eller på hytta, men likevel er det mange som vurderer å sette spabad-drømmen på vent grunnet dagens strømpriser. Heldigvis er strømkostnadene mindre enn du kanskje tror. 

Driftskostnadene med å eie og bruke et spabad vil selvsagt variere avhengig av faktorer som personlig forbruk, strømavtale og bosted. Så lenge spabadet er godt isolert og du tar noen strømsparende forhåndsregler, trenger du ikke bekymre deg for at strømkostnadene skal ruinere deg.

Strømforbruket til et spabad

Et gjennomsnittlig forbruk på et godt isolert spabad ligger på mellom 250 og 350 kilowattimer i måneden. 

Tar du utgangspunkt i at spabadet har et månedsforbruk på 350 kilowattimer og at den gjennomsnittlige strømprisen var på 4,48 kroner i september 2022 i sørområdene, ville strømkostnaden for hele måneden kommet på 377,30 kroner inkludert dagens strømstøtteordning på 90 prosent over 0,70 kroner (gjelder kun primærbolig). 

Kostnad uten statens strømstøtteordning: 

0,70 kroner x 350 kilowattimer = 245 kroner

Kostnad som faller inn under strømstøtteordningen: 

3,78 kroner x 350 kilowattimer = 1323 kroner

Staten betaler 90 prosent av kostnaden over 0,70 kroner. Du betaler 10 prosent selv: 

10 prosent av 1323 kroner = 132,3 kroner 

245 kroner + 132,3 = 377,30 kroner totalt 

Dette er ikke en veldig avskrekkende kostnad, særlig hvis du sammenligner strømkostnaden med hva det koster å besøke et offentlig spa. Eksempelvis begynner prisen på et dagsbesøk på Farris Bad i Larvik på 395 kroner og et kveldsbesøk på spaet til The Well på Kolbotn koster 445 kroner. 

Les også: Hvorfor kjøpe et SPAXO-spabad?

Strømsparende tiltak 

Selv om et godt isolert spabad ikke drar så mye strøm, er det noen enkle, strømsparende tiltak du kan ta dersom du er opptatt av å holde strømforbruket lavt. Spesielt i vinterhalvåret stiller de kalde temperaturene høyere krav til isolering for å minimere varmetapet. Dekk derfor til spabadet med et isolasjonslokk når det ikke er i bruk. 

Et spaunderlag – gjerne med en tykkelse på minst 5 centimeter – er også sterkt anbefalt. Det vil isolere spabadet mot kulde fra bakken og i tillegg beskytte underlaget det står på. 

For å begrense strømkostnadene ytterligere, bør du passe på å holde vanntemperaturen på et jevnt nivå og unngå å skru det av og på. Hvis du ikke skal bruke spabadet på en stund kan du senke temperaturen ned til 10-15 grader. 

Les også: Kan spabadet stå på om vinteren?

Sjekk at spabadet faktisk er godt isolert 

Isoleringen av et spabad er helt avgjørende for å holde driftskostnadene så lave som mulig. Siden utendørs spabad som oftest er laget for å stå ute hele året, bør det kunne tåle de store temperatursvingningene som vi har i Norge.  

Her hos SPAXO finner du Europa-produserte spabad med patenterte løsninger utviklet for å isolere mot det nordiske klimaet og holde energiforbruket nede ved oppvarming. Se hele vårt utvalg av utendørs spabad her